Madeira – část druhá

02. 06. 2023 – Madeira

Jedním z našich cílů a přání, bylo projít si nějakou z Levád. Co je Leváda…? Leváda je zavlažovací systém přinášející vodu, která napršela na horách, do níže položených oblastí, a to pomocí kanálu vedeného po povrchu země (někdy i pod jejím povrchem). Podél Levád se na Madeiře většinou táhne i cestička, která slouží zejména příznivcům pěší turistiky. (zdroj – cestujzababku.cz)

Vybrali jsme si tak trošku adrenalinovou Levádu NOVA. Místy totiž chybí zábradlí a je poškozená. Turisti ji ale vyhledávají dost často, protože pohyb na ní byl velký. Občas bylo zajímavé se vyhýbat s protijdoucími turisty, když pod vámi byl sráz jak hovado…

Naštěstí odměnou této Levády byl vodopád, který jste viděli po průchodu asi 200 metrů dlouhého tunelu. Pokračovali jsme ještě kousek dál, až jsme narazili na schody vedoucí do údolí a tam se vraceli Levádou Moinho, která vedla ve stínu, což bylo velice fajn. Ta nás zavedla až ke kostelíku ve vesnici Ponta do Sol, kde jsme měli někde nahoře zaparkované auto. Cesta k autu byla ještě horší, jak průchod oběmi Levádami… Tam nemají kopce, to jsou nakloněné roviny… :o)

Napsat komentář